Verschillende soorten vetten

Het woord ‘vet’ staat helaas vaak in een kwaad daglicht. Er zijn inderdaad bepaalde soort vetten die slecht voor ons zijn en we zoveel mogelijk moeten vermijden, maar er zijn ook vetten die we met mate nodig hebben en vetten die essentieel zijn voor onze gezondheid.

Zie hieronder de verschillende soorten vetten, waarom ze juist wel of niet goed voor ons zijn en in welke producten je ze vindt.

Verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten bestaan uit een hoog gehalte verzadigde vetzuren. We hebben ze met mate nodig. Ze hebben namelijk als functie om onze organen te beschermen en ons energie te geven. Een teveel aan verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed, dat slecht is voor onze bloedvaten. Daarnaast slaat ons lichaam een teveel aan verzadigt vet op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van slagaders. Aders kunnen hierdoor dichtslibben. Beperk daarom de inname van verzadigde vetten.

Je vindt deze vetten veel in dierlijke producten zoals vlees, kaas en melkproducten. Maar ook in koekjes, taart en andere snacks. Verzadigde vetten zijn op kamertemperatuur vast van vorm zoals palmolie en kokosolie.

Lees verder op www.feelgoodbyfood.nl

Geplaatst op 27 augustus 2016 door feelgoodbyfood