Laatst plaatste ik een foto op Instagram waarbij ik couscous gebruikte. Toen ik kreeg ik de vraag of dat goed is, couscous. Goed, tja, wat is goed? Ik vind couscous vooral heel lekker! Quinoa lijkt op papier wel wat gezonder, maar in mijn ogen is smaak ook heel belangrijk. Maar dat zette me wel aan het denken en bracht me op het idee voor dit artikel waarin ik verschil in granen uit leg. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen verschillende granen? In deze blog neem ik quinoa, couscous, bulgur en zilvervliesrijst onder de loep.
Quinoa staat bekend als een echte superfood. Volgens mij was het ergens in 2015 dat dit graan ineens ontzettend populair was en niet aan te slepen in de winkels. Net als in rijst zit er in quinoa geen gluten. Prettig dus als jij om gezondheidsredenen geen gluten kunt eten (komt overigens maar bij een zeer klein percentage van de bevolking voor). Overigens is quinoa eigenlijk geen graan, maar een pseudograan; een zaad die op dezelfde manier als graan gebruikt wordt. Quinoa bevat een hoge dosis plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Het heeft 15,2 gram eiwit per 100 gram (ongekookt) en wint het daarmee van couscous (12,5 gram per 100 gram), bulgur (9,5 gram per 100 gram) en zilvervliesrijst (7,5 gram per 100 gram). Wanneer het gekookt is heeft het een lagere glycemische index dan couscous, maar niet dan zilvervliesrijst en bulgur. Hoe dat ook alweer zat met glycemische index? Dat lees je in dit artikel.
Een lekker winters recept met quinoa is deze met boerenkool en cranberries.
Lees verder op www.eatrunlove.nl
Geplaatst op 08 maart 2018 door eatrunlove