Verbitterballen

Ik wou het eens hebben over verbitterballen, het heuglijke feit dat je alles wat je aan restjes eten tegenkomt kunt transformeren tot bitterbal. Met verbazingwekkend lekker resultaat, gratis en voor niks. Ik wilde het eerst verkrokettéren noemen, maar dat bekt minder lekker. Voor je het weet gaan mensen verkrokétteren zeggen, en dat klinkt als bar en boos, terwijl het juist gaat om een liefdesverklaring (verkrokettéren) aan het knapperige korstje.

Het basisprincipe van de bitterbal is: zacht en smeuïg van binnen, knapperig krokant van buiten. Dat contrast, dat zorgt voor klein geluk bij elke hap. Dat geldt voor de bitterbal en de kroket, maar ook voor bijvoorbeeld de bamischijf of de nasibal. Aardappelkroketjes, viskoekjes, bieterballen, groentefritters allemaal idem dito. En vergeet ook vooral supplí niet, risottoballetjes die bij ons thuis altijd de reden zijn om expres te veel risotto te maken.

Juist nu, nu in coronatijd elk bezoek aan de supermarkt een onhandig anderhalvemetergeschutter is geworden, is het wel zo prettig als je zo min mogelijk boodschappen hoeft te doen. Dat komt goed uit, dat was altijd al mijn principe. Ik gooi zelden eten weg, want overal kun je nog wel wat lekkers van maken. Eén van de meest dankbare methodes is dus het verbitterballen van kliekjes. Je belangrijkste wapen in de strijd is panko. Knapperig Japans broodkruim, elke supermarkt heeft het tegenwoordig. Niet te vergelijken met fabriekspaneermeel, dat is gruizig en gelijkmatig, dat geeft niet dat lekker knapperige korstje. Dan kun je beter zelf oud brood malen, ook dat geeft een fijn onregelmatig (lees: krokant) effect.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 21 november 2020 door KokenmetKarin