
Vaste Beaufood lezers zullen vast hebben opgemerkt dat er steeds meer vega en vegan recepten online komen. Of ik van plan ben om vegan te worden? Nee, dat zal ik (denk ik) nooit worden. Daarvoor ben ik te gek op vlees en vis. En zuivel trouwens ook. Maar als ik terug kijk op het laatste jaar is er best veel veranderd in mijn eetpatroon. Ik eet namelijk steeds meer vegetarisch en dat heeft twee redenen. Nummer één is dat ik gewoon ontzettend gek ben op groenten en daar graag zoveel mogelijk van wil eten. Groenten zijn voor mij het medicijn voor een gezond en mooi lichaam. Reden nummer twee is de herkomst van vlees en vis. Ik kijk regelmatig documentaires die gericht zijn op food, kijk het nieuws en lees er boeken over. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen dat er ontzettend veel gerommeld wordt met onze voeding. Ook met groenten natuurlijk, maar als je ziet hoe sommige kipfiletjes in de schappen van de supermarkt terecht komt dan zul je daar waarschijnlijk net als ik niet heel vrolijk van worden. Misschien een beetje misselijk zelfs.
Nogmaals, ik ben ontzettend gek op een lekkere ceviche van zalm of een mooi stuk vlees. Maar ook op vlees en vis pas ik de laatste tijd de 80/20 regel toe en eigenlijk gaat dat helemaal vanzelf. Groenten op nummer één en daarna pas bedenken of er nog plek is voor een vlees of vis. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te kijken naar waar het vandaan komt. Koken met groenten vereist wel wat creativiteit want het moet naast dat gezond is natuurlijk ook gewoon heel lekker zijn. Experimenteren dus maar! Geïnspireerd door de documentaire What the Health besloot ik wat vegan recepten te maken waaronder deze mayo. Ik las ooit ergens dat je vegan mayo kunt maken door het ei te vervangen door het kookvocht van kikkererwten. Béétje sceptisch was ik wel want het leek mij vrij onwaarschijnlijk, maar het is GELUKT :D Echt, ik denk dat dit het meest simpele Beaufoodrecept ever is. En het is ook nog eens super lekker.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 04 juli 2017 door beaufood