Vega Schotse eieren

En, hoe staat het bij u thuis met de goede voornemens? Nooit meer op zonvakantie naar Thailand, maar kamperen op de Veluwe? Alle boodschappen voortaan op de fiets en naar oma met trein, bus en benenwagen in plaats van met de auto? Niks meer online bestellen, geen hippe weggooikleding gemaakt door kinderhandjes en zeker geen plastic hebbedingetjes uit China? Alle drank door de gootsteen en ook de e-sigaret bij het grof vuil? Pardon, bij het gemeentelijk chemisch afvalpunt.

Nog best een gedoe, als je het helemaal goed wilt doen.

Vleesvervangers
Eén goed voornemen is alvast een makkie: minder vlees eten. Al deden u en ik, weldenkende mensen onder mekaar, dat natuurlijk vorig jaar ook al. Flexitariër zijn is immers helemaal niet ingewikkeld, zelfs mijn eigen slager is er eentje. Alleen die vleesvervangers, dat blijft nog behelpen. Natuurlijk is het aanbod de afgelopen jaren enorm verbeterd, het is heus niet meer alleen zompige schijven wat de klok slaat. Maar iets fabriceren van sojabrokken of lupine dat net zo lekker is als een sappig kippenboutje of een smakelijk worstje, dat krijgen producenten nog niet zo makkelijk voor elkaar.

Kartonnige bonk
Maar toevallig verscheen er vorig jaar een origineel kookboek over het zelf thuis maken van vleesvervangers. In De vega optie geeft auteur Joke Boon bijvoorbeeld haar versie van Scotch Eggs. U weet wel, een hardgekookt ei verstopt in een gehaktbal, en die dan weer in een knapperig gefrituurd jasje. De laatste keer dat ik ze at, was het in de kant-en-klaarversie van Marks & Spencer, maar dat bleek een jammerlijke vergissing, want een soort kartonnige bonk.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 04 januari 2021 door KokenmetKarin