Vakantie? Met deze workouts blijf je in shape.

Je hebt het hele jaar getraind, gezond gegeten en dan breekt de vakantie aan. Heerlijk! Maar voor veel vrouwen ook een zorgelijk moment. Want hoe blijf je in shape zonder de sportschool, maar mét luieren en de verleiding van ijsjes, alcohol en uitgebreide diners?

In vorm blijven

Allereerst wil ik benadrukken dat je niet voor niets vakantie hebt. Het is een periode om tot rust te komen en dingen te doen die je leuk vindt. Laat dat vooral voorop staan. Wil je niet aankomen, dan zul je allereerst op je calorie-inname moeten letten. Je kunt prima een biertje op het terras drinken of pizza bestellen, zolang je er maar voor zorgt dat je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt. Om je verbranding op peil te houden en in vorm te blijven kun je bijvoorbeeld om de dag een workout doen.

Elastiek mee!

Een handig hulpmiddel is een elastische band: hij weegt niets en neemt weinig ruimte in, zodat je ‘m zo in je bagage stopt. Je kunt er verschillende oefeningen mee doen, zoals push-ups en squats. Ook goed om mee te nemen: een springtouw of verzwaarde hoelahoep. Bovendien kun je gewoon lekker gaan wandelen.

Vakantie workouts: weekschema

Hieronder vijf korte, intensieve workouts die je zonder sportschool kunt doen. Bepaal zelf wanneer je welke doet en houd tussendoor steeds een rustdag.

Set 1

15 air squats (zak goed diep door met je billen)
10 pull-ups (helemaal omhoog en helemaal omlaag)
5 push-ups (vanaf je tenen)

Set 2

10 lunges (beide benen, eventueel met gewichten in je handen)
10 burpees (met sprong)
10 jumping squats (of trusters, met gewicht in elke hand)

Set 3

8 x 20 seconden pull-up
8 x 20 seconden push-up
8 x 20 seconden squat

Set 4

1 minuut plank (op je onderarmen en tenen; lukt dat niet, dan op je knieën)
25 squats
50 mountain climbers (billen laag, handen onder je schouders)

Set 5

5 minuten rennen
15 pull-ups
5 minuten rennen
15 push-ups
5 minuten rennen
15 jumping squats

Burpees-squats-Fitgirl