In deel 4 van mijn culinair rondje door Nederland is Flevoland aan de beurt. En ik geef je mijn versie van een klassiek recept van Urk. Althans…
Weet u nog, de Urker vistaart? Drie scholieren bedachten voor de grap een nep-Wikipediapagina over een zogenaamd oeroud gerecht, de Urker vistaart. Een hartige taart met makreel, metworst en zuurkool, een niet heel voor de hand liggende combinatie, maar de jongens hadden dan ook bewust iets heel erg smerigs willen verzinnen, iets wat niemand ooit zou willen maken. Wat moeten ze een lol hebben gehad, met het bedenken van zinsnedes als ‘uit de tijd dat Urk nog een eiland was’, en ‘door de lokale bevolking ook wel de smaak van de Zuiderzee genoemd’. Het recept zelf schitterde door afwezigheid, maar naar verluidt ‘werd deze taart in tijden van armoede veel gegeten, de dure metworst werd vervangen door goedkope alternatieven zoals baars.’
Rondgooglen
Onzin met een verlengsnoer, noemen we dat bij ons thuis, maar jarenlang stond het lemma doodleuk onopgemerkt online. Tot ineens de kers op de taart. Het televisieprogramma ‘Topchef De 12 Provincies’ moest een aflevering maken over Flevoland en de redactie ging een beetje rondgooglen naar een toepasselijk streekgerecht. Het enige wat ze tegenkwamen was deze Urker vistaart.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 06 december 2020 door KokenmetKarin