Recht evenredig aan het vallen der blaadjes neemt ook de behoefte toe aan herfstig comfort food. Nu ik voor een vegakookboek al maanden bezig ben met oeverloos testen van vleesloze recepten, was ik wel toe aan een carnivoor verzetje in de vorm van een stoofworkshop met Iers rundvlees. Geen demonstratie maar echt de keuken in met een chefkok, dat leek me een buitenkansje.
Er waren zes chefs paraat, ik werd ingedeeld bij André van Doorn, tot voor kort achter de kachel bij restaurant Kasteel Heemstede in Houten. Een even rustige als inspirerende leermeester. De opdracht: verzin een stoofvleesrecept. Er was er een halve koe overgekomen uit Ierland en er stonden tafels vol met verse groenten, kruiden en smaakmakers. Dubben, overleggen, spullen kiezen en dan snel aan de slag. De chef doet even achteloos voor hoe je uien in precies even kleine blokjes snijdt terwijl hij vertelt dat je vlees altijd vooraf goed moet zouten en peperen, want achteraf krijg je de smaak er niet meer in. En de niet te kleine dobbelstenen eerst mooi bruin aanbraden, ook zo’n ijzeren regel. Smaak, smaak, smaak, daar draait het om.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 14 december 2021 door KokenmetKarin