Tomatensalade met mais en fetacrème

Vandaag de laatste aflevering van mijn zomerserie, dit keer met tomaten en geroosterde mais in de hoofdrol. Vooruit, en met komkommer. En dat alles op een bedje van romige fetacrème.

Mijn Franse huis is omringd door maisvelden, maar maiskolven zie ik er nooit in de winkel. Alle oogst gaat linea recta naar de veervoederbusiness. Fascinerend om te zien hoe snel dat in z’n werk gaat trouwens: een briesende machine neemt grote happen en verhakselt de maiskolven met plant en al. Eén ritje naar de bakker en op de terugweg blijkt het hele veld al leeg.

Juist in de zomer krijg ik enorme zin in mais. Ik ben geen groot barbecueliefhebber, maar voor een vers geroosterde maiskolf kun je me wakker maken. Gekookte of gemagnetronde maiskolven zijn ook lekker, maar roosteren boven een vuurtje haalt het beste in deze groente naar boven: mals, zacht, sappig, met hier en daar een geblakerde korrel en een aangenaam rookaroma. Perfect in combinatie met een ferme lik (kruiden)boter die dan genadeloos langs je kin en op je goeie zomergoed drupt. Heerlijk.

Voor een foto in een van mijn kookboeken heb ik eens maiskolven geroosterd op een wegwerpbarbecue op mijn balkon. Pittoresk tussen de potten met lavendel, maar wel in de regen onder een provisorisch afdakje. Terwijl de fotograaf op een trapje stond voor een bovenaanzicht, hield ik buiten beeld een föhn vast, want dat deed de kooltjes zo mooi opgloeien. Maar dit terzijde.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 28 september 2022 door KokenmetKarin