De logés in ons Normandische buitenhuis konden hun oren niet geloven, hadden we geen BBQ? Geen Weber? Geen Big Green Egg? Maar in de zomer is er toch niets heerlijker dan een beetje buiten klooien boven een houtskoolvuurtje? Hadden we dan zelfs geen gasberbecue? Neuh.
Nou ja, we hebben wel een barbecue natuurlijk, twee zelfs. Overblijfselen van de vorige eigenaars. Langwerpige joekels, perfect geschikt om honderd sateetjes tegelijk op te roosteren, als je dat zou willen. Maar dat heb ik nou nooit aan de hand. Heus, ik vind barbecueën bij andere mensen thuis heel erg leuk, mits het vakkundig gebeurt, maar zelf vind ik het vooral gedoe. Ik heb toch gewoon binnen een compleet fornuis tot mijn beschikking staan? Al moet ik zeggen dat mijn Franse fornuis wel een beetje een dingetje is. Eentje met vier elektrische ronde kookplaten die urenlang loeiheet blijven.
Dus even iets aanfruiten op hoog vuur en dan zacht verder gaar laten sudderen is er niet bij. Je ontkomt er niet aan om alsmaar pannen heen en weer te schuiven. Gedoe. Alleen in de winter is er een bijkomend voordeel: extra verwarming in een koud huisje.
En toch wist ik me er bijna vijf jaar lang mee te behelpen. Ach, ‘het is maar een vakantiehuisje’, zeiden we steeds tegen elkaar. Een stokoud boerderijtje, daar hoort toch geen state of the art inductiefornuis in? Dat beetje klooien heeft toch wel iets charmants?
Tot een van de platen steeds zorgde voor kortsluiting, toen ging ik toch maar naar de lokale keukenboer in het dorp verderop. Support your local heroes immers, ook in Frankrijk Een inductiekookplaat met vier pitten? Ja hoor, geen probleem. Een lieve meneer in een stofjas kwam de boel al mompelend in zichzelf aansluiten en sloeg daarna een kopje versgezette testkoffie (hij deed het!) achterover.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 27 september 2025 door Koken met Karin