Bananenbrood? Nee, banaan & brood. Een heerlijk warm toetje uit de oven met – je raadt het al – wat overgebleven bananen en (stok)brood, plus walnoten en maple syrup.
Bij de tandarts lag een tuintijdschrift in de wachtkamer. In afwachting van mijn halfjaarlijkse controle zat ik me te vergapen aan een reportage over Japanse esdoorns. O, welk een kleurenpracht! Hebberigmakend. Maar ja, ik heb in Frankrijk al een oprijlaan met achttien esdoorns.
Helaas niet van het soort dat in de herfst zo betoverend ondergaandezonkleurig wordt. En je kunt er ook al geen maple syrup van tappen. U weet wel, die dunne, tikje kruidige siroop die zo heerlijk is over Amerikaanse pannenkoekjes. En waarvan ik nog altijd niet weet waarom die in het Nederlands ahornsiroop heet en geen esdoornsiroop.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met mijn doodgewone esdoorns hoor. Ze vormen een fraaie entree van mijn bescheiden landgoed, ze zorgen voor schaduw tijdens hete zomers en ik zou geen fijnere plek weten voor een hangmat.
Het enige echte nadeel is dat ze maar door blijven groeien. De kronen tikken bijna tegen elkaar waardoor de oprijlaan zo langzamerhand een tunnel wordt. Dat is leuk bij een eeuwenoud kasteel, maar in het geval van een boerderijtje vooral zonlichtwegnemend. De vorige eigenaars hadden een deskundige vriend die de bomen elke vijf jaar kwam snoeien, maar ik heb niet zo’n vriend. Zelf doen is een monsterklus waar ik niet aan durf te beginnen.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 29 december 2024 door KokenmetKarin