Kom van de bank af – tips

Na het werk plof je lekker op de bank voor de televisie. Even ontspannen. Maar als je eenmaal zit, is het heel moeilijk om weer van die bank af te komen. Want van stilstand in beweging komen, kost veel energie. Zelfs meer energie dan in één tempo blijven wandelen. Je lichaam heeft daar dus geen zin. Lees hieronder hoe dat komt en doe je voordeel met deze tips om van de bank af te komen.

Het moment dat je een grote overgang moet maken van inactief naar actief, vraagt om een energie-impuls die mensen vaak moeilijk op kunnen brengen. Er zijn manieren om hier mee om te gaan: plannen en langzaam optrekken.

Plannen

Plannen! Dat is het toverwoord. Door je activiteiten goed te plannen en op elkaar af te stemmen, kun je ervoor zorgen dat de actieve momenten zich achter elkaar opvolgen. Ga bijvoorbeeld sporten op een moment dat je toch al in beweging bent. Na het boodschappen doen bijvoorbeeld. Nadat je de kinderen naar school hebt gebracht. Of net na je werk.

Langzaam optrekken

Een auto die vanuit stilstand weer moet gaan rijden, trekt langzaam op. Dat geldt eigenlijk ook zo voor je lichaam. Mocht je lekker op de bank liggen en je wilt in beweging komen, zorg er dan voor dat je langzaam optrekt. Maak in kleine stapjes de overgang. Pak bijvoorbeeld eerst je sporttas in, ruim één en ander op in je huis of pak de vaatwasser uit. Als je eenmaal wat aan het doen bent, ook al is het maar een kleine inspanning, dan zul je zien dat de overgang om te gaan sporten kleiner is dan toen je nog lekker op de bank lag!

Natuurlijk is het ook een mentale kwestie. En dát kun je trainen. Als je de volgende keer geen zin hebt om te sporten, probeer dan eens je aandacht te verleggen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je over twee uur, gedoucht en wel, weer lekker op de bank mag liggen! En dat je het dan écht verdiend hebt. Je zult zien dat het werkt. Succes!