Tips om je testosteron te verhogen

Heb jij het idee dat je niet alles uit je training en levensstijl haalt? En vermoed je dat te lage testosteronwaardes hier wel eens een rol in kunnen spelen? Ga dan deze handige checklist bij langs of je testosteron wellicht aan de lage kant is. Ook geef ik tips om je testosteron zelf te verhogen.

Wat is testosteron?

Testosteron heet ook wel het mannelijk geslachtshormoon. Toch hebben ook vrouwen dit hormoon in hun lichaam, hoewel (doorgaans) in veel lagere hoeveelheden dan mannen. Testosteron heeft veel belangrijke functies zoals de groei van skeletspieren en heeft invloed op het libido.

Een laag testosterongehalte bij mannen hangt samen met een verlaagd libido en ontwikkeling van het metabool syndroom. Bij zowel mannen als vrouwen is een verband gevonden tussen een laag testosterongehalte en depressie [1][2][3].

Rond het 18e levensjaar is een piek te zien in het testosteronniveau. Naarmate de leeftijd vordert neemt dit af.

Wanneer is je testosterongehalte optimaal?

Het is lastig te zeggen wanneer je een optimaal testosterongehalte hebt. De een voelt zich goed en energiek bij een relatief lage testosteronwaarde, terwijl de ander zich daar lusteloos bij voelt. Kortom, staar je niet blind op een optimaal cijfer.

Moet jij je testosteron verhogen? Hier de belangrijkste symptomen van te lage testosteronwaardes [4]:

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 27 september 2022 door fitnl