Heeft tarwegrassap nog een toekomst?

In het schap met superfoods vind je naast verschillende bessen, noten en zaden nu ook tarwegras. Een dagelijks shotje van 30 ml tarwegrassap zou al genoeg zijn om je gezondheid een enorme boost te geven. Op veel websites is te lezen dat zo’n klein glaasje evenveel voedingstoffen bevat als 1 tot 2 kilo groente. Verder zou tarwegras je lichaam reinigen, energie geven en helpen bij de vernieuwing van je bloed. Dat klinkt fantastisch, maar is het ook waar?

Hoge concentratie chlorofyl

Tarwegras zou een wondermiddel zijn door de hoge concentratie chlorofyl (de stof die planten en dus ook grassen hun groene kleur geeft). Helaas nemen mensen de voedingsstoffen uit gras moeilijk op omdat we niet over de vereiste enzymen beschikken om cellulose (waaruit gras voor een groot deel bestaat) af te breken. Als mens scheiden we het chlorofyl dat in tarwegras zit grotendeels weer uit, zo blijkt uit onderzoek.

Geen wetenschappelijk bewijs

Chlorofyl zou qua structuur op hemoglobine lijken, waardoor het zou kunnen worden omgezet in menselijk bloed, zo wordt beweerd. Er is echter geen enkel onderzoek dat deze claim onderbouwt. Tarwegrassap zou de veroudering remmen en zorgen voor een betere darmwerking en mooiere huid. Het zou bovendien je bloed reinigen, ontgiften, ontzuren en helpen bij hoofdpijn, maar ook hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs.

1 shotje tarwegrassap = 2 kilo groente?

Naar de voedingswaarde van tarwegras is weinig onderzoek gedaan, maar door enkele gezaghebbende studies weten we inmiddels dat het zeker niet zo veel vitamines en mineralen bevat als 1 tot 2 kilo groente, zoals vaak wordt gezegd. Sterker nog: het populaire shotje tarwegrassap van 30 ml legt het qua hoeveelheid micronutriënten af tegen 200 gram rauwe wortelen. Tarwegrassap is dus geen wondermiddel. Drink je het graag? Blijf dat dan gerust doen. Het is gezond, maar dus in mindere mate dan veel mensen denken.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: fitzonderfabels.nl