Weer eens wat anders dan een tosti, dit heerlijk hartige halve stokbroodje uit de oven.
Kijk nou toch, de Franse dorpsbakker had ineens iets nieuws: tartines. Halve, belegde stokbroden, gegratineerd in de oven. Handig, zo komt hij natuurlijk van zijn oude spullen af, want geen Fransman haalt het in zijn hoofd om oudbakken stokbrood te kopen, laat staan te eten. En het bleek ook nog met tradition, niet de standaard baguette, maar voor een dubbeltje extra de lekkere, ambachtelijke versie daarvan. In elke winkel heet-ie anders, vaak vernoemd naar het dorp, de bakker zelf of de meelleverancier. Maar als u ‘une tradition’ bestelt, weet elke Franse bakker wat u bedoelt.
Er was zowaar nog een nouveauté: als je er ook nog een gebakje bij kocht, werd het beschouwd als een ‘formule déjeuner’, en dan mocht je een gratis drankje uitzoeken in de koelkast. Want dat al die Fransen elke dag warm lunchen met veel wijn, das war einmal.
Hij had zelfs verschillende uitvoeringen van de tartine. Steevast met tomatensaus als basis, daarop kaas en dan iets vlees-achtigs: spekjes, worst, chorizo of ham. Vegetarisch blijft nog een dingetje hoor, in (ruraal) Frankrijk. De lekkerste variant vond ik die met onze regionale kaastrots: de Coeur de Neufchâtel. Een mild en romig witschimmelkaasje in de vorm van een hart. Die tartine, die bleek een groot succes. Maar hee, dacht ik al snel, dat kan ik natuurlijk ook zelf. Ik heb immers ook regelmatig oudbakken stokbrood over.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 22 september 2024 door KokenmetKarin