Tarte tatin met gember

“Elles tombent!” De Franse buurvrouw belde met een flinke portie drama in haar stem. Het waren de appels die vielen, en niet zo’n beetje ook. Had ik al verteld dat ik sinds kort een huis heb in Normandië met tien appelbomen? Elk vol met honderden appels, of misschien wel duizenden.

Ik spoedde mij dus naar Frankrijk en kocht er meteen een speciale appelsappan. Een enorm gevaarte – ik nam uiteraard maar meteen de grootste – om met behulp van stoom appelsap te maken.

Dat bleek toch nog een hoop werk: appels rapen, wassen, checken op beestjes en foute plekjes, in stukken snijden, bovenin de pan, onderin kokend water en dan op het fornuis. Maar voilà, na een uur volgt de beloning in sapvorm, die via een slangetje linea recta de flessen in kan. Al moet ik zeggen dat het nog tegen valt hoe weinig sap er uit zo veel kilo’s appel komt. Ik was er mooi zoet mee, de ene pan na de andere.

Bijkomend voordeel: de appels bovenin de pan stomen helemaal tot moes.
Leermoment 1: geschilde appelstukjes leveren weliswaar kant-en-klare appelmoes op, maar dat schillen is wel een hoop gedoe en mét schil levert lekkerder sap op. Leermoment 2: niet schillen dus, maar de dampend gare appels na afloop door een vergiet roeren.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 14 december 2020 door KokenmetKarin