Tapas: brood met tomaat

Het allermakkelijkste recept uit het boek Tapas (lees er hier meer over) is pa amb tomàquet. Een Catalaanse klassieker die je overal in Spanje tegenkomt, al heet hij in de rest van het land pan con tomate. Brood met tomaat dus. Even simpel als verrukkelijk. Van ontbijt tot borrel, overal verschijnt hij op tafel. Elke bar heeft ‘m. Naar verluidt ligt de oorsprong bij boeren in Catalonië die oud brood minder hard maakten door er de pulp van een tomaat over uit te wrijven, lees ik in het boek.

Zelf raakte ik er in Spanje aan verslaafd als ontbijtgerecht. Meestal in de vorm van warm geroosterd brood plus een schaaltje al fijngeprakte tomatenpulp ernaast, maar soms ook alleen wat plakjes tomaat en een knoflookteen. Vervolgens is het de bedoeling om de boel zelf te beleggen en af te maken met een snufje zout en een royale sliert olijfolie. In het boek helaas geen foto’s bij de recepten, maar kijk wat ik weer tegen kwam in mijn eigen (Spaanse) archief:

Maar volgens de originele versie in het boek hoort het toch ietsje anders: je moet een halve tomaat zelf stukwrijven tegen het brood. Dus dat gaan we doen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 23 december 2023 door KokenmetKarin