Taba – WAT?

Tabata is al sinds de jaren negentig populair onder de echte fitness- en cardio diehards, maar de laatste tijd horen wij er steeds meer over. Tabata is een intensieve, snelle, doeltreffende workout om je conditie te verbeteren.

Hoe het allemaal begon

Het Tabata-systeem is in 1996 ontwikkeld door de Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata. Hij kwam tot de conclusie dat vier minuten intensieve interval training meer effect heeft op de maximale zuurstofopname en vetverbranding dan een uur duurtraining. Een Tabata workout duurt vijfentwintig minuten en bestaat uit vijf oefeningen. Iedere oefening wordt acht keer herhaald en wordt twintig seconden uitgevoerd met tien seconden rust.

Niet voor beginners

Tabata is een zware workout. Je moet je kracht en uithoudingsvermogen trainen voordat je het zonder blessures of een week lang spierpijn kunt volgen. Maar ben je eenmaal in vorm, dan is Tabata een ideale trainingsvorm om fit te blijven. Je mag zo snel en hard gaan als jouw lichaam toelaat, maar luister altijd naar je lijf en forceer niets. Je kunt het op bijna elke vorm van sport toepassen. Van oorsprong werd het beoefend op een hometrainer, maar veel mensen doen nu de 20-seconden/10-seconden vorm met weerstandstraining of krachtoefeningen met hun eigen lichaamsgewicht.

Klaar voor een geslaagde tabata workout?

Voordat je aan Tabata begint, moet je een flinke warming-up doen. Loop een aantal kilometers of ga een stukje fietsen. Download de Tabata Timer-app op je mobiel. En begin dan bijvoorbeeld met… hoelahoepen! In de Workout Pro (25 volledige trainingen op video, te verdelen over 5 weken) van Bodyhoop vind je de Tabata vorm regelmatig terug vanaf week 3. Elke week komen er nieuwe oefeningen bij en wordt het trainingsschema opgevoerd qua moeilijkheidsgraad en intensiteit, waardoor je steeds uitgedaagd blijft en vooruitgang boekt. Het workout programma bestaat uit Bodyhoopen in combinatie met krachttraining, en lijkt dus het meest op een bootcamptraining thuis of waar je ook bent. De Tabata intervaltraining, afwisselend 20 seconden intensief Bodyhoopen en 10 seconden rust, is onderdeel van de Workout Pro. Bestel hier het trainingsprogramma.