Supermakkelijk brood

Iebelig word ik ervan. Mensen die zich op hoge poten beklagen dat een recept van mij is mislukt, waarna bij enig doorvragen blijkt dat ze een ingrediënt hebben weggelaten, een ander hebben vervangen, meer van zus en minder van zo hebben gedaan, een ander formaat bakvorm hebben genomen en een lagere oventemperatuur. Ja, hállo.

Maar nu deed ik het zelf ook. Niet van die hoge poten natuurlijk, maar wel een gegeven recept heel anders uitvoeren. En dan verbaasd zijn dat het mislukte.

Het ging om een broodrecept. Laatst zag ik voor het eerst in jaren mijn voormalige baas Alec weer, een Amerikaan. Lyrisch vertelde hij over zijn broodbakhobby. Het allerlekkerste brood dat hij ooit had gegeten, gebakken in een ‘Dutch oven’, doodsimpel en verrukkelijk. En dat voor een man die ik nog nooit betrapt heb op koken. De enige keer dat ik in New York bij hem thuis ging eten, mocht ik kiezen uit een waaier aan folders met alle keukens van de hele wereld, allemaal in thuisbezorgversie. (Het werd trouwens Filipijns, het meest exotische wat ik kon vinden). Toen hij daarna zijn recept mailde, bleek dat gebaseerd op het beroemde No Knead Bread van Mark Bittman uit de New York Times, een echte klassieker die ik wel kende, maar gek genoeg nog nooit zelf had geprobeerd.

Maar ja. Toen nam ik roggemeel in plaats van tarwebloem, en minder gram dan in het recept, maar wel juist meer water en meer gist. Na 15 uur rijzen was het nog steeds een vage klont. Daarna kort kneden en nog eens 2 uur rijzen liet ik achterwege, ik gooide alles gewoon meteen de oven in.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 03 januari 2021 door KokenmetKarin