Je moet wel echt onder een steen hebben gelegen de afgelopen jaren om niet mee te hebben te hebben gekregen dat het waarschijnlijk beter is om minder geraffineerde suiker tot je te nemen.
Er wordt soms zelfs beweerd dat suiker des duivels is. Een verslavend en ongezond goedje dat ten alle tijden vermeden dient te worden.
Het gevolg hiervan is dat we regelmatig mensen spreken die ervan overtuigd zijn dat je 100% suikervrij moet eten. Daar zijn we het (zoals de titel al doet vermoeden) niet mee eens. Uiteraard leggen we graag even uit waarom we zo lekker eigenwijs zijn.
Als de gemiddelde collega of je tante het over “suiker” heeft, dan hebben ze het doorgaans over geraffineerde suiker. Die witte kristallen die zowel je pannenkoek als je koffie lekker zoet maken.
De slimmeriken zijn echter op de hoogte dat feitelijk álle koolhydraten afgebroken worden tot enkelvoudige suikermoleculen. Suikers is dus gewoon een ander woord voor koolhydraten. Die (uitzonderlijke) slimme collega zal dus zeggen dat suikervrij eten hetzelfde is als koolhydraatarm eten.
En daar hebben ze feitelijk gelijk in.
Maar dat is niet ons doel.
Je weet immers: we gaan voor volwaardige maaltijden en een (beperkte) hoeveelheid gezonde koolhydraten is voor de meeste actievelingen onder ons meer dan welkom.
Welke koolhydraten/suikers zijn dan goed voor ons?
Dat het lot van alle koolhydraatmoleculen uiteindelijk gedoemd is om te eindigen als enkelvoudige suikermolecuul, wil niet zeggen dat ze ook door ons lijf hetzelfde worden ervaren.
We kennen natuurlijke suikers uit (gedroogd) fruit, dadels en honing, maar ook uit groenten zoals tomaten of mais. Biologische stropen, palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden ook tot de natuurlijke suikers gerekend.
Natuurlijke suikers zitten verpakt in een pakketje met vezels, vitaminen en mineralen. Kortom, natuurlijke suikers leveren niet alleen brandstof maar ook micronutriënten. Daardoor worden ze bijvoorbeeld ook trager door het lichaam opgenomen dan geraffineerde suikers en veroorzaken ze een minder grote piek in je bloedsuikerspiegel (en dat is fijn).
Onder geraffineerde suikers verstaan we kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Deze worden gewonnen uit het sap van suikerbieten en suikerriet en tijdens het zuiveringsproces (raffineren) wordt de suiker ontdaan van de natuurlijke vezels en mineralen. Hierdoor worden geraffineerde suikers ‘lege’ calorieën die wel mooi wit, lang houdbaar en neutraal van smaak zijn.
Tot slot nog een woord over zoetstoffen en (caloriearme) suikervervangers.
We zijn gebouwd om zoet lekker te vinden. Je vindt dan ook in veel bewerkt voedsel kunstmatige zoetstoffen en toegevoegde suiker. De consumentenbond heeft een handig printbaar lijstje (pdf) met daarop schuilnamen van suiker. Neem dat voor de grap de volgende keer maar eens mee als je boodschappen gaat doen en kijk eens hoeveel van deze verborgen suikers je tegen komt in zelfs de meest gangbare producten.
We duiken een andere keer in de discussie over of kunstmatige en natuurlijke (caloriearme) suikervervangers zoals aspartaam of stevia goed voor je zijn of niet. Aan het einde van dit artikel weet je wel waarom we deze soort zoetstof als vanzelf minder binnen krijgen (en daarmee de hele discussie makkelijk omzeilt).
Ga je Googelen kom je een heel scala aan negatieve effecten tegen die allemaal veroorzaakt kunnen worden door het eten van te veel (geraffineerde) suiker.
We sommen ze even op:
Impressive huh?
Waarom zeggen we dan toch dat suikervrij eten niet nodig is?
Geplaatst op 24 mei 2017 door lovefitfood