Hoe krijg je wél die strakke buik?

Om met een platte, strakke buik in bikini te kunnen verschijnen doen veel vrouwen buikspieroefeningen. Helaas vallen de resultaten vaak tegen en blijkt een sixpack niet makkelijk te realiseren. Hoe kan dat? En wat moet je doen om wél die mooi gespierde, strakke buik te krijgen?

Crunches en sit-ups

Op veel sportscholen is het buikspierkwartiertje razend populair. We moeten je teleurstellen: van al die crunches en sit-ups verdwijnt je buikvet niet. Door de bolle houding ontstaat bij dit soort oefeningen bovendien veel druk op kwetsbare delen van je rug, waardoor de kans op een blessure groot is. Wie beweert dat je van deze gerichte workouts een platte, strakke buik krijgt, verkoopt onzin.

Wat dan wel?

Buikspieren werken niet afzonderlijk maar altijd in combinatie met andere spieren. Het is dus raadzaam te kiezen voor oefeningen waarbij het om je hele of een groot deel van je lichaam gaat. Een goede keus zijn workouts waarbij je lijf uit balans raakt, zodat je buikspieren en je romp (en andere spiergroepen) zich moeten inspannen om het evenwicht te hervinden en behouden. Squats, bulgarian split squats en deadlifts bijvoorbeeld. Deze oefeningen zijn intensief en zorgen voor een hoge verbranding. Ook de bekende plank varianten, de ab wheel roll out en de farmers walk zijn goede oefeningen om je romp te trainen. Toe aan iets nieuws? Probeer dan eens de Bodyhoop, een sporthoelahoop die de buik-, rug-, been- en bilspieren versterkt, je taille slanker maakt en je rug en heupen soepeler. Belangrijk om te weten: niet kwantiteit maar kwaliteit leidt tot resultaat. Besteed dus veel aandacht aan de juiste techniek en neem ook je herstel serieus.

Laat ze zien!

Elke vrouw heeft buikspieren, maar bij de een zijn ze beter zichtbaar dan bij de ander. Hoe meer vet er op je buik zit, hoe minder goed je spieren te zien zijn. Is je buik niet plat en strak, dan heeft dat vooral te maken met je vetpercentage en niet zo zeer met een gebrek aan spieren. Om lichaamsvet te verbranden moet je een negatieve energiebalans creëren: je moet meer calorieën verbruiken dan dat je binnenkrijgt. Voeding is hierin cruciaal. Met alleen trainen ga je het niet redden.