Stofwisseling versnellen: kan dit?

Is het mogelijk om je stofwisseling te versnellen? Is dit de makkelijkste manier om af te vallen?

Eerst de definitie: wat is de stofwisseling?

Stofwisseling is het proces waarbij lichaamscellen één stof omzetten in een andere stof of energie. Denk aan het omzetten van eiwitten naar aminozuren. Om energie uit voedingsstoffen te halen, moeten er in het lichaam een aantal stappen gezet worden zoals de vertering door middel van enzymen en verteringsstoffen. De voedingsstoffen worden in het maagdarmkanaal kleiner gemaakt en via het bloed naar de lichaamscellen vervoerd. In de cel worden de voedingsstoffen verder afgebroken en verwerkt.

Kun je de stofwisseling versnellen?

Als je de strikte definitie volgt van stofwisseling: de opname en vertering van voeding, dan kun je dit niet versnellen. Er is ook weinig reden om dit te versnellen. Wil je dat voeding sneller wordt opgenomen? Ik zie daar weinig reden voor, behalve als je een sporter bent die aan een Tour de France meedoet.

Maar met stofwisseling versnellen wordt wat anders bedoeld in de volksmond. Eigenlijk gaat deze vraag over het energiegebruik te verhogen. De vraag is dan, kun je de energiebalans beïnvloeden door manipulatie. Hier kunnen we gelukkig wel wat over zeggen.

In hoeverre verschilt de energiebehoefte tussen mensen?

Is het verschil qua energiebehoefte in rust groot tussen mensen? Voor dit antwoord moeten we de statistiek induiken. Een onderzoek laat zien dat één standaardafwijking van de variantie voor de energiebehoefte in rust (hoeveel calorieën worden gebruikt zonder sport) 5-8% is; wat betekent dat één standaardafwijking van de populatie (68%) binnen 6-8% variatie van het gemiddelde metabolisme ligt. Als je dan kijkt naar twee keer de standaardafwijking van de populatie (96%), dan wijkt deze groep 10-16% af van het gemiddelde [1].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 21 maart 2024 door fitnl