Spruitjesgratin met pindakaas

Wij mogen onszelf graag een spruitjesvolk noemen, toch wil het niet echt boteren tussen de Nederlander en die toch zo lieftallige groene minikooltjes. Hoezeer promotiecampagnes ook jubelen over supergezonde vitaminebommetjes vol kalium en fosfor en wat al niet, spruitjes zijn een universeel verfoeide groente, bij oud en vooral jong.

Op de lagere school konden mijn klasgenootjes kennelijk niks beters verzinnen om me te plagen dan met het rijmpje ‘Karin Luiten houdt van spruiten en springt door de ruiten naar buiten’. Dat van die ruiten was uiteraard klinkklare onzin, maar spruitjes heb ik bij mijn weten inderdaad nooit vies gevonden. En dat terwijl kinderen toch legendarische spruitjeshaters zijn, daar zijn complete boeken en tv-series aan gewijd. De bitterheid zou de oorzaak zijn. Bij baby’s valt dat te verklaren, de voorkeur voor zoet is immers aangeboren, net als de afkeer van bitter. Daar hebben we de evolutie aan te danken: in de natuur staat bitter vaak voor giftig, dus dan is het reuze handig als je uit reflex een verdacht besje uitspuugt in plaats van het zo maar door te slikken.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 06 februari 2021 door KokenmetKarin