Spruitjes met miso

Het is spruitjesmaand, dus vandaag weer een recept. Maar eerst wat weetjes, want er is nog zoveel wat wij niet weten over de spruit. Zoals: waarom heten uitgerekend wij een spruitjesvolk als we er helemaal niet dol op zijn, zoals ik vorige aflevering al uitlegde? Simpel, omdat ze in ons land volop gekweekt worden. Wij blijken namelijk het perfecte klimaat te hebben. Noordelijker is het te koud, zuidelijker is het te warm, leerde ik van teler Eelco van Putten. Wij zijn een spruitjeslánd.

Nog zoiets wat we niet weten: hoe je spruitjes schoonmaakt. Ook daar hebben we geen kaas van gegeten. ‘Wat bedoelt u met 800 gram spruitjes, gekocht of schoongemaakt gewicht?’ kreeg ik als vraag, ‘want als ik ze schoonmaak, heb ik daarna nog maar de helft over’. Menigeen maakt veel te rigoureus schoon, dat is nergens voor nodig. Alleen echt vieze blaadjes moeten eraf, en eventueel een dun plakje bij de steelaanzet als dat er niet fris en fruitig uitziet. Toch voelen velen zich geroepen om rücksichtlos de halve onderkant eraf te snijden, waarbij meteen ook de helft van de blaadjes los schiet. En dat gaat dan allemaal in de vuilnisbak, zonde. Het beste is om simpelweg zo vers mogelijke spruiten te kopen, dan heeft u er letterlijk geen werk aan.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 05 februari 2021 door KokenmetKarin