De typisch culinaire specialiteiten uit Saarland (zie mijn reisverhaal van gisteren) zijn vaak wat aan de zware kant, maar dat geldt niet voor deze verrukkelijke soep van sperziebonen, aardappelen en spek. Officieel heet hij Bibbelsches Bohnesupp, een regelrechte de-kat-krabt-de-krullen-van-de-trap-tongbreker. Wie ik het ook vroeg, en hoe ik ook zocht, niemand heeft me kunnen uitleggen waar de term ‘bibbelsches’ vandaan komt of wat het precies betekent. Ik meende aanvankelijk trouwens dat het ‘bibblisches’ was, geef maar toe, u ook, al zou je dan eerder aan linzensoep denken, niet aan sperziebonen. Maar nee, de bijbel heeft er niks mee van doen.
Een andere veelgebruikte benaming is Schnippelsches Bohnesupp, naar ‘schnippelen’, fijnsnijden. En dat is niet zo gek, want er komt inderdaad flink wat zenbevorderend snijwerk aan te pas. Ook al zo ondoorgrondelijk is de lokale gewoonte om de soep te eten in combinatie met Quetschekuche, pruimencake. Alleen dan niet zoals je zou verwachten erna, als toetje, maar tegelijkertijd, dus: lepeltje soep, hapje cake, lepeltje soep, hapje cake, et cetera. De pruimen waren nog niet rijp toen ik er was, dus ik heb het helaas niet persoonlijk kunnen uitproberen.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 16 februari 2021 door KokenmetKarin