Snelle mini jamtaartjes

Ik schreef gisteren al over mijn eerste poging tot bloedsinaasappelmarmelade die eenmaal afgekoeld een rare taaie puree bleek te wezen, veel te veel geleerd. Wel mooi roze, maar verder kon ik er niet veel mee.

Een tijdje terug schreef ik al over jamtaart als ideaal eindstation van obscure potjes jam, en dat bleek ook nu weer een fijne universele wijsheid. Omdat de marmelade zo taai was, heb ik de boel eerst maar even in de keukenmachine gegooid om het wat losser te maken. En kijk, ik had nog wat aller-allerlaatste appeltjes van mijn eigen appelbomen in Frankrijk. Treurige, mottige gevallen, maar hee, die zijn altijd nog geschikt voor in de taart. Zo gezegd, zo gedaan. Taart meegenomen naar vrienden, lekker niks gezegd over mislukkingen, en zie: hij werd met gejuich ontvangen en opgepeuzeld.

Maar toen had ik dus nóg een grote pot vol mislukte jam over. Dat werden minitaartjes. Of eigenlijk 4 mini-taartjes en 2 midi-taartjes. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken: bewaar restjes taartdeeg, hoe weinig ook, altijd in de vriezer, liefst al uitgedrukt in kleine metalen vormpjes. Maar ook kant-en-klaar bladerdeeg is iets om altijd paraat te houden. En vergeet niet: ook overgebleven kruimeldeeg blijft eeuwig goed in een zakje in de vriezer. Het grote voordeel: dan heb je in een mum van tijd dit soort taartjes in elkaar geflanst. Lekker als toetje, of bij de thee.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 19 februari 2022 door KokenmetKarin