‘Mix voor gevulde paprika en kool. Snel en makkelijk te bereiden’, staat op het zakje dat Irma van Houdt me opstuurt voor mijn zomerserie over buitenlandse pakjes en zakjes, en zij heeft het weer van haar Sloveense schoondochter Katjuša.
Achterop staan zowaar instructies in het Engels, maar die beperken zich tot ‘meng met water, doe er gehakt en rijst bij, stop in paprika’s of kool.’ En dan? Kennelijk weet de Sloveense thuiskok meteen hoe het verder moet? “Jazeker,” beaamt Katjuša, “Dit soort recepten worden van moeder op dochter overgedragen, dus iedereen weet wat de bedoeling is, al verschilt het recept per familie.” Zo kan de aanbevolen stooftijd nogal verschillen, 1 uur of 2 uur. Maar wel altijd in tomatensaus, doorgaans van eigen oogst. Dat geldt ook voor de paprika’s, want de meeste mensen hebben een eigen moestuin met groenten en kruiden, en soms zelfs een eigen wijngaardje, zoals de opa van Katjuša. Zij ontmoette Irma’s zoon Jurriën ooit op vakantie in Nederland, en – lang verhaal kort – nu wonen ze samen in Nova Gorica, heeft zij zichzelf Nederlands geleerd en volgt hij een cursus Sloveens, in de hoop dat hij aan de slag kan in de logistiek.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 26 maart 2021 door KokenmetKarin