Diep slapen en energiek wakker worden: 5 tips

Om je fit te voelen en na het sporten optimaal te herstellen is een goede, diepe nachtrust erg belangrijk. Maar hoe zorg je dat je snel in slaap valt, de hele nacht rustig doorslaapt en ’s ochtends energiek weer wakker wordt? In dit artikel geeft FitGirl vijf handige tips.

Slecht doorslapen? Slim avondritueel

Het geheim achter goed slapen en uitgerust wakker worden is een slim avondritueel. Wat je in de avonduren doet, is namelijk direct van invloed op je slaap en je humeur en fitheid van de volgende dag. Tot laat series kijken, Facebooken en appen? Beter van niet. Maar wat dan wel te doen?

1. Voorbereiden volgende dag

Ben je meer avond- dan ochtendmens, gebruik de avonduren dan om het jezelf ’s ochtends makkelijker te maken. Pak de tas voor je werk alvast in, leg je sportkleding en gewone outfit klaar, maak een lunchpakket en tref voorbereidingen voor je ontbijt. Scheelt ’s ochtends veel tijd en stress!

2. Apparaten uit

Leg een uur voordat je gaat slapen je telefoon of tablet weg. De blauwe gloed van het scherm brengt niet alleen je nauurlijke ritme in de war, maar een zogenaamde laatste blik op Facebook duurt vaak veel langer dan je van plan was.

3. Opruimen

Chaos om je heen betekent chaos in je hoofd. Het is wetenschappelijk aangetoond: onrust in je leefomgeving (stapels post, wasgoed, enzovoort) zorgt ook voor mentale rusteloosheid. Goed slapen? Ruim dan vooraf de vaatwasser in, doe uitgelezen kranten, folders en dergelijke bij het oud papier, geef losse spullen een plek en leg je kleding netjes op een stoel.

4. Lampen uit

Onnatuurlijk licht belemmert de aanmaak van melatonine, het hormoon waardoor we ons slaperig voelen. Doe zodra het donker wordt zo weinig mogelijk lampen aan en kies waar mogelijk voor soft tone verlichting met een laag wattage.

5. Lage temperatuur

De beste slaaptemperatuur ligt rond de 15 à 18 graden. Is het ’s avonds koel, draai de verwarming dan niet hoger, hoe aantrekkelijk dat ook lijkt. ’s Ochtends toch behaaglijk warm uit bed stappen? Leg dan alvast lekker warme sokken of pantoffels en een badjas klaar.