De titel Lekker vies van het onlangs verschenen boek van Klaartje Scheepers zet je al meteen op het verkeerde been, want daar gaat het boek eigenlijk niet zozeer over. Of nu ja, een beetje. Wat we vies vinden zegt iets over wie wij zijn. Dat maakt het volgens de schrijfster dan ook interessant om ons grillige eetpatroon te bestuderen. Ze wilde achterhalen waarom we bijvoorbeeld maar dol zijn op gamba’s, maar gruwelen van gefrituurde sprinkhanen. En waarom knoflook intussen alom geliefd is, terwijl we nog niet zo lang geleden juist klaagden over die rare etensgeuren in het portiek met allemaal nieuwe buren. Daar gaan verhalen achter schuil die over veel meer gaan dan alleen lekker of vies.
Daar ging ze in dit boek naar op zoek. Het begint al met onze volksaard. We zijn trots op Rembrandt, Rietveld en onze strijd tegen het water, maar liefde voor de vaderlandse keuken, ho maar. ‘Wij zijn de culinaire klungels, de miezers, een volk van stampers en prakkers,’ schrijft Scheepers. ‘Een volk dat zich schoorvoetend met zijn kaas en haring durft te vertonen, of hooguit zijn bitterballen aanprijst. Drop delen we uit als malle curiositeit om buitenlanders te plagen. Maar verder? Andijviestamppot als nationale dis, daar schamen we ons eigenlijk voor.’ Waarna ze vervolgens haarfijn uitlegt dat de perfecte andijviestamppot feitelijk hogere culinaire kunst is, want idealiter zit de bladgroente erdoorheen in verschillende stadia van garing.
In 54 hoofdstukken meandert ze vervolgens langs evenzovele ingrediënten en gerechten. Het gaat over de oerknal, orgaanvlees, oesters en onbeperkt spareribs eten. Over Maggi, moedermelk en het mondgevoel van een monapuddinkje. Het is oneindig veel en toch blijf je doorlezen want Scheepers schrijft het allemaal heerlijk smeuïg op. Ter geruststelling: echt vies is eten maar zelden, hooguit een beetje moeilijk. Toch blijft dat ‘vies’, een lastige kapstok. Want waarom o waarom staan appelmoes, appeltaart, bitterballen, pindakaas, saucijzenbroodjes en de tompouce op een ‘Lijst van lekkere vieze zaken die behouden moeten blijven’? Enfin, maakt niet uit. Als je nog lekker leesvoer zoekt, dan is dit een aanrader.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 29 september 2025 door Koken met Karin