Volgens mij eten wij zo weinig asperges omdat we niet goed weten wat we ermee moeten. Ja, koken, en dan opeten met ham en botersaus en een aardappeltje. Maar wat dan? Dat treft, het Nederlands Aspergecentrum heeft net onderzoek gedaan onder 1200 liefhebbers van het witte goud. De uitslagen zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar de woordvoerster wilde me best alvast een eerste indruk geven. Wat blijkt? De traditionele bereiding staat inderdaad stationair op nummer 1, met daarna een hele tijd niks. Vooral de eerste keer van het seizoen ‘want dan hebben we er zo lang naar uitgekeken’. Edoch zowaar, er wordt toch ook steeds meer geëxperimenteerd, de horeca voorop, met grillen (‘de trend!’), wokken, salades en zelfs aspergetoetjes.
Ook bij mij thuis gaan de allereerste asperges steevast op klassieke wijze, maar daarna stappen wij al snel over naar de eigenlijke huisfavoriet: de Indische asperges van mijn vaste fotograaf Harold Pereira. Behalve begenadigd beeldtovenaar en schat van een man is hij ook een onvervalste lekkerbek. Tijdens de dagen- of soms zelfs wekenlange fotosessies voor mijn kookboeken gaat het steevast over eten.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 11 april 2021 door KokenmetKarin