’s Ochtends sporten: 5 effectieve tips

Vind je het lastig om je training een vaste plek in je drukke programma te geven? ’s Ochtends sporten kan dan helpen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ’s ochtends sporten meer trainingsregelmaat hebben en dit ook op lange termijn beter volhouden.

5 tips voor planning en motivatie

Maar hoe doe je dat, ’s ochtends sporten? Hoe zorg je dat je gemotiveerd bent om vroeg op te staan? En wat kun je doen om tijdnood te voorkomen?

1. Voorbereiding

Tijdgebrek is geen excuus, want dat kun je door een goede voorbereiding vermijden. Zet ’s avonds je ontbijtspullen op het aanrecht, maak alvast je lunch, leg je sportkleding klaar en zorg ook dat je kleren hebt uitgezocht voor je studie of werk.

2. Cursus of samen sporten

Schrijf je in voor een cursus of ga samen sporten. Zo heb je een stok achter de deur. Doordat je wordt verwacht, ben je minder geneigd om op de snoozeknop te drukken en in bed te blijven liggen.

3. Focus op je doel

Dat de wekker om half zeven gaat, is niet fijn, maar wees je ervan bewust waarvoor je het doet. Je wilt fitter, sterker en wellicht slanker worden. En dat vraagt natuurlijk om actie. Vergeet ook niet het directe effect: ’s ochtends sporten betekent dat je later op de dag energieker en alerter bent.

4. ’s Ochtends sporten en routine

Wil je een nieuwe gewoonte langere tijd volhouden, dan is het belangrijk routine te ontwikkelen. De eerste keren is vroeg opstaan en ’s ochtends sporten misschien lastig. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer je eraan went en hoe makkelijker het gaat.

5. Negatieve gedachten voorkomen

Hè, neeeee… Onderzoek waarom je dat ’s ochtendsvroeg denkt. Moe? Bang voor tijdnood? Ken je de oorzaak, dan kun je aan de oplossing werken. Door eerder naar bed te gaan of je beter voor te bereiden, bijvoorbeeld.