Geen fijnere geur dan die van versgebakken brood. Je zou denken dat werken in een bakkerij dus het summum is, maar dat viel tegen toen ik als studentenbijbaantje elke donderdag achter de toonbank stond van bakkerij De Eland. Een eenvoudige maar knusse winkel waar buurtgenoten langskwamen voor krentenbollen of een halfje volkoren. Aan het eind van de dag stonk ik tot mijn eigen verbazing een uur in de wind, alsof frieten had staan bakken in een snackbar, in plaats van gesneden knipwitten in plastic zakjes te doen. Inmiddels zit er het zoveelste hippe koffietentje, pardon, ‘coffeeroasters brewbar’, waar Amsterdam zo langzamerhand van uitpuilt. Geen krentenbol meer te bekennen, hooguit chocolate chip peanut butter cookies.
Tja.
Ik fietste er weer langs, op weg naar mijn Ierse kapper. Terwijl hij knipte hadden we het over koffie, thee, brood en krentenbollen, en hij vertelde over een Ierse specialiteit: Irish tea brack. Een fenomeen waar ik nog nooit van gehoord had, iets tussen een donker rozijnenbrood en een cake in. De thee gaat erin én drink je erbij. Sindsdien ben ik thuis aan het experimenteren geslagen, maar dan volgens mijn eigen oersimpele methode van brood zonder kneden. Weet u nog? Vast wel, twee jaar geleden gaf ik u het recept, en ik krijg er nog altijd blije mailtjes over.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 03 februari 2022 door KokenmetKarin