Ik kondigde het gisteren al aan: het is tijdens deze mais-serie één en al mais wat de klok slaat. ‘Alleen maar recepten met mais uit blik?!’ hoor ik u denken. Waarom geen loflied op verse mais? Daar heeft u een punt. Natuurlijk is er niks lekkerder dan een verse maiskolf. Gemagnetrond, gekookt of het allerliefst gebarbecued, en dan met een ferme lik zoute boter die bij elke hap gelukzalig van je kin druipt. Maar het is nog lang geen versemaiskolventijd. De exemplaren die nu in de winkel liggen, komen van ver weg.
Dat brengt mij op een heikel punt: wat eet een mens op dit moment? We zijn helemaal klaar met al die winterknollen en boerenkool en andijvie, maar de verse lenteprimeurs laten nog even op zich wachten. Dan kunnen we beter, in het kader van de grote voorjaarsschoonmaak, eerst maar eens de voorraadkast leegeten.
En vooral niet te paniekerig lukraak aan het weggooien slaan, want die THT-datum op de verpakking is hooguit een indicatie. Ik heb een keer viskoekjes gemaakt met een blik sardientjes dat twee jaar over tijd was, en krabsalade van een blikje krab dat ik officieel al vier jaar eerder had moeten opeten. Niks mis mee. Zolang een blik niet bol staat, en de inhoud er niet raar uitziet of verdacht ruikt, kunt u daar nog van alles mee maken. Verspillingsvrij leven is wat mij betreft ‘Red de planeet terwijl u lekker eet’.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 29 december 2020 door KokenmetKarin