Rolletjes andijviestamppot

Is een stamppotje andijvie afgezaagd of juist een vaderlandse klassieker? Gooi het eens over een heel andere boeg met mijn andijvierolletjes uit de oven.

Eten moet je toch. Bij het samenvoegen van de voormalige zaterdagmagazines ‘Tijd’ en ‘Letter & Geest’ van dagblad Trouw werd gelukkig besloten dat de kookrubriek mocht blijven, en ik ook. Alleen dan in het kader van nieuw-nieuw-nieuw graag iets anders dan voorheen. Nu is een kookrubriek natuurlijk geen enkele keer hetzelfde. Er hoort een mooie afwisseling te zijn tussen hoofdgerechten, soepen en toetjes, maar ook taarten en lunchideeën. Voldoende variatie tussen (uiteraard seizoens)ingrediënten, soms met en soms zonder vlees, en niet te vergeten af en toe met vis. Liefst met spullen die algemeen verkrijgbaar zijn, voor lezers van Appelscha tot Zierikzee. Universeel maakbaar, of desnoods alleen als lekker leesvoer op de bank. En niet te vergeten handig uitknipbaar voor in de bewaarmap. Al die dingen moesten natuurlijk behouden blijven.

Dus wat nu?

“We gaan natuurlijk geen stamppot andijvie in de krant zetten”, zei de kersverse chef.
Nee, natuurlijk niet. Alhoewel?

Ligt er niet een schone taak voor de kookrubriekschrijver om juist wél aandacht te besteden aan de klassiekers die iedereen zou moeten kennen en kunnen? Ik moest denken aan mijn grote Engelse voorbeeld Delia Smith, dankzij wie ik zoveel basistechnieken heb geleerd. Zij was niet te beroerd om een keer op televisie te demonstreren hoe je een ei kookt. Het land was te klein – de latere Brexitcommotie zou erbij verbleken – en toch was menigeen er stiekem blij mee.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 02 december 2020 door KokenmetKarin