Risotto met vis

Een goede buur is niet voor niets spreekwoordelijk beter dan een verre vriend. Gedurende de afgelopen twee coronapandemiejaren werd mijn sociale kringetje bij gebrek aan feestjes, etentjes en borrels noodgedwongen steeds kleiner, maar gelukkig werd het contact met de buren alleen maar hechter. Tussen de lockdowns door vierde buurvrouw haar verjaardag en we werden uitgenodigd voor de traditionele bubbels en gamba’s. Die – ook weer volgens traditie – wegens ruimtegebrek altijd eerst bij ons in de koelkast mogen. Buurman ontplopte de flessen en ging aan de bak. Al snel zaten we met z’n allen te pellen en te smikkelen. Toen hij het pelafval van de gamba’s wilde weggooien, wist ik gelukkig een grote zak te bemachtigen. Die lag vervolgens maandenlang mijn diepvries te blokkeren, tot ik er eindelijk die langverwachte bouillon van trok.

Gambabouillon
Hoe? Simpel. Neem een grote hete koekenpan, hapjespan of wok, en bak de schillen en koppen zonder olie op hoog vuur aan. Laat een flinke lepel tomatenpuree even meebakken. Giet er dan koud water bij tot alles onder staat en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Er kan, als u heeft, ook wat groente door, zoals prei, wortel, ui, lenteui, die venkelstengels van het recept hieronder, een handje peterseliestelen of wat er maar onderin de groentela rondslingert. Maar dat hoeft niet, want alleen dat garnalenspul geeft al heel veel smaak. Zeven en klaar is uw geurige oranje bouillon, die alleen nog een ferme snuf zout nodig heeft. Meteen gebruiken of invriezen in handzame porties.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 02 april 2022 door KokenmetKarin