Risotto met radicchio

Risotto vinden wij vaak een hoop gedoe, terwijl Italiaanse mamma’s het juist zo lekker makkelijk vinden voor hun kinderen. Zo ziet u maar: alles is relatief. Voor luie koks gloort er hoop want risotto kan ook gewoon in de oven, zonder roeren. Nu ja, één keertje halverwege, voor het gevoel dat je toch iets hebt gedaan. Werkt prima, behalve dan volgens risottopuristen, maar die moeten nu maar even iets voor zichzelf gaan doen.

Wat ik wél weer volmondig met de risottopuristen eens ben is dat je er echte risottorijst voor moet gebruiken, geen Hollands (snelkook)spul, maar arborio, carnaroli of vialone nano. Italianen kunnen er oeverloos over discussiëren welke soort nu precies het beste is, maar neemt u van mij aan: ze werken alle drie uitstekend. Bovendien hoeft u er tegenwoordig heus niet meer helemaal voor naar Italië.

Wat we ook steeds vaker in ons land tegen komen is radicchio. Een roodlofachtige groente die behalve fraai van kleur ook aangenaam bitter is. De opkomst begon met rode fliebers door de zakken gemengde sla, maar inmiddels heeft de groenteboer ook regelmatig complete kroppen. Nu ja, kropjes, zo groot zijn ze niet. Ook daar zijn weer verschillende soorten in, vernoemd naar de herkomst. Radicchio di Chioggia is het meest gangbaar, een ronde krop met aan elkaar plakkende bladeren. De Verona lijkt erop, maar is iets langwerpiger, terwijl de Treviso juist opvallend sierlijke slierten heeft.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 10 februari 2021 door KokenmetKarin