Risotto met kippenlevertjes

Het was een opvallende aanblik in de Franse hypermarché. In de koelvitrine lag een compleet leverassortiment uitgestald: van kalf, rund, varken én kip. Kom d’r eens om in Nederland. Mijn slager om de hoek heeft kalfslever op bestelling en kippenlevertjes uitsluitend in de diepvries, want te weinig vraag en slechts beperkt houdbaar. Eigenlijk best onbegrijpelijk, want kippenlevertjes is namelijk lever voor beginners en nog spotgoedkoop ook. Kippenlevertjespaté is de allersimpelste en tevens verslavendst lekkerste vorm van carnivoor broodsmeersel. Nog gekker is het als je weet dat we in Nederland per persoon per jaar bijna drieëntwintig kilo kip eten. Het overgrote deel daarvan is filet van borst of (sterk in opkomst) dij. Daarna komen de poten, de vleugels en pas daarna de hele kip – ook al zo onbegrijpelijk, want hele kip uit de oven, mensen! Pas helemaal onderaan, met 1%, bungelt onze consumptie van orgaanvlees.

Maar ja, vraag maar eens aan iemand of hij/zij van lever houdt. Bah, brr, nee, is steevast het antwoord. Lust u wel paté of leverworst? Ja, dat dan vaak weer wel. Wat menigeen zich echter niet realiseert, is dat lever daarin toch echt dé cruciale smaakmaker is.
Nu moet ik bekennen dat ook ik geen fan ben van een heel bord vol gebakken lever. Nee, dan moet u een vriend van mij hebben. In een restaurant veert hij op als er kalfslever met ui op de kaart staat en zijn lievelingsgerecht om zelf te maken is gevulde paprika’s met kippenlevertjes. Laatst had hij iets nieuws uitgeprobeerd: risotto met kippenlevertjes. Helemaal lyrisch was hij, dit móést ik proeven. Hij maakte het nog een keer, speciaal voor mij, en inderdaad: verrukkelijk. De kippenlevertjes waren liefdevol versmolten met de rijst en het zachtgestoofde Italiaanse supertrio ui-wortel-bleekselderij. Ik daag alle levervrezers uit om het echt eens te proberen. Bovendien, als we vlees niet helemaal willen afzweren, is het een goed idee om dan ten minste zo veel mogelijk het héle beest te nuttigen. Van kop tot staart dus, en alles daartussen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 17 maart 2024 door KokenmetKarin