Review: De Poepdokter Junior

Het moment waarop ik besloot dat ik moeder wilde worden, wist ik één ding zeker: mijn darmflora moet goed zijn. Ja, dat is iets waar je al snel over nadenkt wanneer je je hebt verdiept in de orthomoleculaire therapie. Daar zijn ze nogal van de darmflora. En terecht, want de darmflora bepaalt zó veel in je lichaam. Of je je voedingsstoffen goed opneemt, het heeft invloed op je immuunsysteem, of je vrolijk bent of niet, je energieniveau, noem het maar op.

Wat heeft de darmflora te maken met zwangerschap? Als moeder geef je jouw flora mee aan je kind, een beetje tijdens de zwangerschap, heel veel tijdens de bevalling en dit breidt zich verder uit wanneer je borstvoeding geeft. Op die manier ben je als moeder grotendeels verantwoordelijk voor de darmflora van je kind. Best belangrijk dus.

Nu mijn zoontje er eenmaal is komt het volgende punt: hoe houd ik zijn darmflora gezond? Waar let ik als moeder op tijdens het geven van borstvoeding? Welke eerste hapjes zijn nu eigenlijk het beste, en wat doe ik als ‘die van mij niks lust’?

Gelukkig heeft Nienke Gottenbos ook hier een geweldig boek over geschreven: De Poepdokter Junior. Ik mocht ‘m lezen en reviewen – wat ik met veel plezier deed.

Poepdokter met humor

Wie bij de introductie van het boek begint weet het al zeker: Nienke heeft humor. Poeppraatjes zijn natuurlijk al snel grappig (of ben ik de enige die in die fase is blijven hangen?), maar Nienke weet het allemaal precies goed te brengen. Gedegen, fijne en goed onderbouwde adviezen, afgewisseld met een leuke woordspeling.

Het boek begint met informatie over de zwangerschap en bevalling, en hoe je vóór je kindje geboren wordt al kunt zorgen dat jouw darmflora optimaal is. Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden, dan is dit nu al erg fijne informatie om mee te beginnen.

Zelf vond ik het ook erg handig om te lezen wat je kunt doen wanneer je een keizersnede ondergaat. Op het moment dat ik het boek las was ik al bevallen, maar toch. Ik was benieuwd of je kindje dan wel voldoende darmbacteriën meekrijgt, en of je dat nog kunt beïnvloeden. Gelukkig heeft Nienke daarvoor een heel fijne tip, waar ik zelf echt nooit aan zou hebben gedacht.

Lees verder op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 16 november 2018 door eetpaleo