Thaise vis curry

Je kunt natuurlijk kiezen voor de kant en klare Thaise curry pasta’s van de supermarkt. Maar deze smaak haalt het natuurlijk lang niet bij de échte Thaise curry met verse specerijen en kruiden. Zo simpel is het.

Het is ook niet zo makkelijk om aan échte Aziatische specerijen te komen als je niet in de stad woont en ook in de stad is het nog een zoektocht naar de juiste toko die alles heeft wat je nodig hebt voor een goede curry. Maar met een potje rode curry pasta en een blikje kokosmelk in combinatie met een aantal ingrediënten die ook gewoon bij de supermarkt en de groenteboer verkrijgbaar zijn kom je al heel ver. Bovendien smaakt het beter en is het een stuk gezonder dan een kant en klaar pakje van curry van Conimex.

Thaise vis curry

Porties: 4
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 makreel steaks, ± 3 cm dik (je kunt makreel ook vervangen door heilbot, kabeljauw of brasem)
  • Basmati rijst (voor 4 personen)
  • 1½ el rode curry pasta
  • 300 ml kokosmelk
  • extra vierge olijfolie (om in te bakken)
  • 5 limoenblaadjes (verse of gedroogd)
  • 1 el vissaus
  • 1 tl suiker
  • citroenpartjes
  • limoensap
  • handje koriander (vers, fijn gesneden)
  • rode chilipeper (in dunne reepjes gesneden)
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze recept Thaise Curry

Maak aan elke kant van de vis twee of drie inkepingen (diagonaal). Besprenkel de vis aan beide kanten met het sap van de limoen en laat dit vervolgens 15 minuten rusten. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Dep daarna de vis droog met keukenpapier en schenk een klein beetje olijfolie in de pan, net genoeg om om de vis in te bakken.

Verwarm de olie langzaam, leg de vis in de pan en laat deze ongeveer zes minuten bakken. Draai om en bak de andere kant ook ongeveer zes minuten. Laat het daarna nog even goed garen. Ondertussen kun je de rode curry saus klaar maken. Vervolgens haal je de vis uit de pan, leg je het op een warme schaal en schenk je bijna alle olie uit de pan. Laat ongeveer 1 el olie over om daar de curry pasta en de limoenblaadjes twee minuten al roerend kort te bakken.

Voeg de suiker, de vissaus en de kokosmelk toe, roer goed en laat de curry pasta 5 minuten pruttelen op laag vuur. Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper en zout. Schenk de rode curry saus over de vis en garneer het gerecht met de citroenpartjes, koriander blaadjes en chilipeper.

Bron foto: kitchenartistry.com