Prinsessenbonen

We reizen nog altijd van hot naar her door het hele land in mijn NL-serie, dit keer is Brabant aan de beurt, of specifieker: Kempen en Peel. Voor wie hoopt op een recept voor worstenbroodjes, nee helaas, maar wel een toprecept met sperziebonen.

Leuk als de redactie van Trouw een indeling maakt in regionale themanummers, maar ik moet u tot mijn schande bekennen dat ik moest opzoeken waar ‘Kempen en Peel’ liggen. Nog nooit geweest. Wel in Brabant natuurlijk, maar ook niet heel vaak. Brabantse nachten schijnen lang te zijn, maar ik ben nadrukkelijk van boven de grote rivieren; carnaval is aan mij niet besteed. Nee, dan mijn wederhelft, zijn ogen beginnen te glimmen als het over Brabant gaat. Zijn hele jeugd heeft hij namelijk alle zomervakanties doorgebracht in het dorpje Leende.

Bovenwoning
Dat kwam zo. Mijn schoonvader was na de tweede wereldoorlog naar een boerenfamilie in Leende gestuurd om aan te sterken. Hij bleef altijd contact houden, en de band werd nog hechter toen hij later zelf een gezin kreeg. Een bovenwoning in Amsterdam kan best krap zijn voor een gezin van vijf kinderen, maar in de zomervakantie kon er gelukkig worden uitgeweken naar Leende. Moeder en de kinderen logeerden er de volle zes weken, vader had niet zo lang vakantie, dus die bleef grotendeels aan het werk in Amsterdam en kwam dan in het weekend.

Zomeridylle
Zes weken lang één grote zomeridylle: spelen in de hooiberg, hutten bouwen, zwemmen in de vennen, fietsen, maar vooral heel veel aanklooien. Gewoon van alles wat je als stadsjochie, ‘het menneke uit Amsterdam’, normaal gesproken niet doet.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 06 december 2020 door KokenmetKarin