Praktische tips voor het opstellen van je eigen weekmenu

Is het jou ook weleens gebeurd dat je een kookboek inclusief voedingsschema kocht en dat je eigenlijk maar twee recepten eruit maakte? Nou, ons wel! Een voorgeschreven weekmenu lijkt heel handig. Tot je eraan begint en je driekwart van de recepten niet lekker vindt, het saai en eentonig is, de bereidingstijd te lang of alle ingrediënten onvindbaar. Dan laten we het bij elkaar sprokkelen van verschillende recepten om tot één volwaardige maaltijd te komen (Leuk voor in het weekend, misschien...) nog achterwege.

En hou je het vol, dan is er altijd nog dat innerlijke stemmetje dat dat ‘opgelegde schema’ liever niet volgt.

Maar ja, dat neemt niet weg dat het goed voorbereid de supermarkt of de keuken in gaan wel heel erg handig is. Het bespaart je tijd, geld, kopzorgen en veel potentiële ‘minder goede keuzes’ op drukke en stressvolle momenten. Tijd dus om het heft, of liever gezegd het menu, in eigen handen te nemen met dit handige stappenplan!

In 5 stappen je eigen weekmenu maken

Stap 1: Bepaal welke eetmomenten je wilt plannen

De uitdagingen en struikelblokken voor het volgen van een gezond eetpatroon liggen bij iedereen anders. Heeft de ene moeite met ontbijt, is de ander op zoek naar pre-workout maaltjes, en heeft de ander juist moeite met gevarieerd eten. Bij welke maaltijden ligt jouw uitdaging?

Stap 2: Bepaal welke dagen je in wilt plannen

Het is beter om alleen de noodzakelijke dagen en maaltijden voor jou (en je gezin) te plannen. Het is nergens voor nodig om een waterdicht schema te hebben waarin alle eetmomenten van tevoren vastgelegd zijn. Zo maak je je weekmenu niet overmatig ingewikkeld en is de kans dat het je lukt om dit in te plannen én om je eraan te houden een stuk groter. Weet je dat je alleen je werkdagen lastig en heb je op andere dagen meer tijd en energie? Plan dan alleen die dagen van tevoren in.

Stap 3: Bepaal het ‘thema’ voor je eetmomenten

Hier wijkt het misschien wat af van wat je gewend bent. En met een goede reden. De makkelijkste manier om gevarieerd te eten en toch een structuur daarin aan te brengen is om eerst na te denken over het type voeding dat je wilt eten.

Dit doen we met behulp van ‘thema’s. Zo kan je bij het ontbijt afwisselen met zoet, hartig, ei, shakes, left-overs, enzovoort. Of je post-workout maaltijden afwisselen met vlees, vis, vegetarisch (en vergeet daarbij ook niet af te wisselen in bijvoorbeeld rijst, aardappelen, of andere koolhydraatbronnen). Vul dit eerst van tevoren in voordat je over specifieke recepten na gaat denken, je ziet dat de volgende stap dan een stuk makkelijker zal gaan.

Je kunt bij deze stap stoppen en gewoon freewheelen gedurende de week. Niks voor jou? Werk de thema’s dan in de volgende stap verder uit en vul ze in met specifieke gerechten.

Stap 4: Vul je weekmenu verder in

Tja, en hier laten we je een beetje vrij. We weten niet of je wel/niet van broccoli of chocolade houdt... Of je liever alleen ontbijt of avondeten inplant. Of je van de Italiaanse of de Mexicaanse keuken houdt. Of je toevallig nog veel soepvlees in de vriezer hebt of vegetariër bent. Of je maar twee dagen in wilt plannen, of alle zeven. Probeer het gewoon eens! Dit is ook het perfecte moment om al je favoriete gerechten uit kookboeken zoals FitFood Made Easy in te plannen.

Stap 5: Plan eventueel prep-momenten in

Voor de wat gevorderde weekmenu-planners. Weet je dat je weinig tijd hebt ‘s ochtends of ‘s avonds kan je ervoor kiezen om je maaltijden geheel of gedeeltelijk voor te bereiden tijdens één of meerdere prep-momenten in de week. In ons boek FitFood Made Easy duiken we daar nog wat verder op in.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Geplaatst op 14 november 2016 door lovefitfood