Plantaardige bronnen van ijzer

Wil jij graag ijzer uit plantaardige voeding halen? In dit artikel hebben we goede plantaardige bronnen voor je op een rij gezet. Ook vertellen we je meteen waarom ijzer eigenlijk zo belangrijk is en hoe je ervoor kan zorgen dat je lichaam ijzer beter opneemt.

Waarom is ijzer zo belangrijk voor ons?
IJzer is onmisbaar voor een gezond en fit lichaam. Zonder ijzer zou je jezelf al snel uitgeput voelen en krijg je last van bloedarmoede. IJzer speelt namelijk een belangrijke rol bij je rode bloedcellen. Je lichaam gebruikt dit mineraal om hemoglobine te maken. Hemoglobine is een eiwit in je rode bloedcellen. We hebben het nodig voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Het helpt om zuurstof via ons bloed naar onze cellen te brengen. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, kan dit leiden tot:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Een zwak gevoel
  • Bleke huid
  • Rusteloze benen
  • Zwak immuunsysteem
  • Concentratieproblemen
  • Bloedarmoede

Groter risico op een ijzertekort
Behoor je tot een van de volgende groepen? Dan is het extra belangrijk om je ijzerinname in de gaten te houden. Je hebt dan namelijk een groter risico op een ijzertekort.

  • VegetariĆ«rs
  • Veganisten
  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Vrouwen in de vruchtbare leeftijd (met name vrouwen die hevig of lang menstrueren)

Verschillende soorten ijzer IJzer kunnen we grofweg verdelen in twee verschillende soorten: ijzer uit dierlijke bronnen en ijzer uit plantaardige bronnen. In dierlijke bronnen is zogeheten heemijzer te vinden. Plantaardige voeding bevat non-heemijzer. Het is belangrijk om dit verschil te kennen, omdat ons lichaam heemijzer en non-heemijzer niet op dezelfde manier opneemt.

Lees de blog ver op puurenkracht.nl

Geplaatst op 19 september 2017 door puurenkracht