Pistachetaartjes

Dit recept komt uit het gisteren besproken boek Luilekkerland, maar eigenlijk stamt het uit Het hollands, of neederlands kook-boek uit 1724. Ja heus! Daar heette ‘ie nog ‘Taart van groene room’ en warren de instructies als volgt:

Stampt Pistasjes, wryfse door een haire Teems met Zap van Beet, twee gestampte Makrons, twee Doiren van Eyeren, een weinig Zout en wat versse Boter, maak’er een slag van een Room van, doe het in een witte en dun gerolde Korst; laat uwe Taart bakken, en doe’er Oranje-bloessemwater op, en Suiker als gy het op Tafel zet.

Dat hebben auteurs Onno en Charlotte Kleyn bewerkt tot een bruikbaar recept dat ook nog eens heel erg lekker is. Die ‘Zap van Beet’ bleek knalgroen sap van snijbiet te zijn, maar dat werd (wel zo makkelijk) spinazie. Voor de boekpresentatie kwam ik gezellig even helpen bakken, samen met een tas vol bakvormen. En omdat de grote vormen al nodig waren voor de artisjokkentaart van het voorgerecht (uit datzelfde kookboek uit 1724), werden het minitaartjes. Het is even een gefröbel, het invetten en inbloemen en met deeg bekleden van al die vormpjes, maar dan heb je ook wat.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 10 februari 2021 door KokenmetKarin