Hocus pocus.. nee, het is Pilates!

Misschien heb je al eens gehoord van Pilates, het is een lichaamsoefening, ontwikkeld door Joseph Pilates. Pilates bestaat uit een serie vloeiende oefeningen. Kort gezegd helpt Pilates je bij het verbeteren van je lichaamshouding.

Wat is Pilates?

De methode werd ontwikkeld tijdens de eerste wereldoorlog. Tegenwoordig is Pilates een fantastische workout die veel gedaan wordt door beroemdheden, sporters en professionele dansers. Pilates bestaat uit veel verschillende oefeningen, gericht op elk lichaamsdeel. De focus ligt echter bij de core. Een sterke core zorgt er namelijk voor dat het lichaam in balans staat en dat de spieren het wervelkolom optimaal kunnen ondersteunen.

Wat Pilates van andere vormen van fitness onderscheidt, is de holistische benadering. Oftewel de training van zowel lichaam als geest door het jezelf eigen maken van de juiste lichaamshouding.

Kernpunten van Pilates:

• Het verlengen van korte spieren en het sterker maken van zwakke spieren,
• het verbeteren van de beweging,
• de stabilisering van het lichaam door gericht te werken met de spieren die bepalend zijn voor de houding,
• het leren van een correcte ademhaling,
• het leren bewust uitvoeren van zelfs de kleinste beweging,
• het begrijpen en verbeteren van de werking van het lichaam,
• de geestelijke ontspanning.

“Het gaat niet om wat je doet, maar om hoe je het doet.”
Joseph Pilates

Wat kun je met pilates oefeningen bereiken?

Het eerste wat je kunt verwachten als je Pilates oefeningen gaat doen is spierpijn in spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Je ontwikkelt lange en sterke spieren en mooie lange vormen. Je wordt niet alleen sterker, maar ook je flexibiliteit en balans nemen toe. Drie vliegen in een klap dus. Daarbij verbetert het ook het lichaamsbewustzijn en ontwikkel je een betere houding. Zo kun je een sterke rug ontwikkelen en kan het je helpen bij het voorkomen van blessures. Pilates is dus een perfecte aanvulling om naast andere sporten te beoefenen.

Waar te beginnen?

Een goed begin is naar een sportschool of Pilates studio gaan en eens een proefles volgen om te kijken of het wat voor je is. Het is belangrijk dat je de juiste houding en techniek goed onder de knie krijgt, alvorens je verder gaat. Wil daarna (gedeeltelijk) zelf verder, dan kun je natuurlijk filmpjes zoeken op Youtube en deze eens uitproberen. Indien je 2 tot 3 keer per week een uur Pilates oefeningen doet, dan zul je al redelijk snel verbetering merken in kracht, flexibiliteit, balans en houding.