Perfecte biefstuk met jus

Vandaag, 17 maart, is het St. Patrick’s Day, dé Ierse nationale feestdag. Sinds jaar en dag organiseert het Ierse foodpromotiebureau in Nederland dan een feestje voor geselecteerde lekkerbekken rondom bekende Ierse specialiteiten als rundvlees, guiness en whiskey. Dit jaar vonden de festiviteiten twee dagen eerder plaats, want de locatie was restaurant Parkheuvel (twee Michelinsterren) in Rotterdam, en dat is op dinsdag gesloten. Zodoende hadden Erik van Loo en zijn zoon Juliën alle tijd om het toegestroomde gezelschap inclusief de kersverse Ierse ambassadeur Brendan Rogers rond te leiden in de keuken. En wie onverhoopt niet traditioneel in het groen gekleed was, dé dresscode voor St. Patrick’s Day, kreeg voor straf een groen hoedje. Dat zal ze leren.

Zeg je ‘Erik van Loo’, dan zeg je sauzen. Zijn onvolprezen sauzenkookboek is helaas finaal uitverkocht, maar ik koester mijn exemplaar. Eerbiedig keken we naar de enorme ketel waar ze in het restaurant elke dag beginnen met het aanbraden van botten. Op het fornuis stonden twee pannen te sudderen met sauzen in een al wat verder stadium, maar het échte werk, dat stond verstopt in een keukenkastje: een complete verzameling metalen bakjes met heel ver ingekookte sauzen, allemaal anders, stuk voor stuk super geconcentreerd. Het goud van de zaak.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 18 maart 2022 door KokenmetKarin