Pasta van pastinaak (tagliatelle) met salieroomsaus en eidooier bottarga

Pasta van pastinaak met salieroomsaus en eidooier bottarga – zo, dat is een hele mond vol. Maar laat je niet misleiden want zo ingewikkeld en hoogdravend als het klinkt, zo simpel is het te bereiden! Het is toegankelijke luxe, zeg maar ;) En ook lekker voedzaam. Wanneer ik weer even op de gezonde tour ben, vervang ik pasta namelijk regelmatig door dungesneden pastinaak. Die snijd ik in dunne plakken met een dunschiller, kook ik heel kort en verwerk ik vervolgens gewoon zoals ik ook met normale tagliatelle zou doen. Pastinaak houdt die lekkere bite en is – zeker in combinatie met een goede saus – net zo smaakvol. Eet je liever echte tagliatelle, dan kan dat natuurlijk ook prima in dit gerecht. In de roomsaus voor erbij verwerkte ik salie (want salie en pastinaak zijn dikke vrienden) en bovenop raspte ik een eidooier. Huh, wat? Hoe dan? Dat leg ik je hieronder uit! (Spoiler: dit wil je!)

Eidooier bottarga

Yes, die eidooier dus. Eidooiers kun je, net als groenten en fruit, pekelen. Dat betekent dus dat je ze bedekt met zout en er een tijdje niet meer naar omkijkt. Ooit was pekelen dé manier om voedsel langer goed te houden, maar tegenwoordig gaat het de meeste mensen vooral om de geweldige smaak die je ermee losmaakt. Het zout onttrekt het vocht en geeft het product een zilte, zoute en vollere smaak.

Wanneer je eidooiers pekelt en lange tijd (minimaal een week) laat staan, worden ze stevig en kan je ze vervolgens raspen. Net als Parmezaanse kaas! De smaak van zo’n gepekelde eidooier is heel umami – en je kunt je voorstellen wat een smaakexplosie dat geeft aan dit soort pasta’s! Toen ik dit ooit at in een restaurant, was ik meteen verkocht. Zó lekker.

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 29 september 2022 door beaufood