Enkele dagen geleden vertelde ik op Facebook over mijn Zeeuwse roots. En ik had het natuurlijk kunnen verwachten, maar de vraag ‘Kun je dan niet eens een recept voor Paleo Zeeuwse bolussen maken?’ werd al snel gesteld.
Die uitdaging wilde ik graag aangaan. Want tja, de Zeeuwse bolus was óók in mijn jeugd een van mijn favoriete lekkernijen. Tel daar bij op dat ik 1. bijna iedere dag langs de bolus-bakkerij moest fietsen om op school te komen (of waar dan ook) en 2. dat ik bij de allerbeste bolus-bakkerij van Nederland heb gewerkt!! (echt waar, er is ieder jaar een wedstrijd waarin de beste bolus-bakker wordt gekozen)
Ik heb de bolussen toen overigens niet gebakken, maar wel verkocht: in het idyllische dorpje Veere stond ik in de bakkerswinkel.
Iedere ochtend werden daar de verse bolussen aangeleverd. En zoals elke Zeeuw weet: vlak na het bakken zijn de bolussen het allerlekkerst. Dan zijn ze nog lekker klef en plakkerig. Daarna? Dan worden ze al snel droog. Dat is ook de reden dat het niet aan te raden is om bolussen in de supermarkt te kopen: die zijn nu eenmaal minder lekker.
Maargoed, ik stond voor een flinke uitdaging: Paleo Zeeuwse Bolussen. Het is al een hele kunt om een ‘normale’ bolus echt goed te bakken, laat staan als het dan een glutenvrije en lactosevrije variant moet zijn. Maar het is gelukt! Na 5 pogingen (waarbij ik 1x het deeg nog voor het bakken al weg kon gooien), 3 potten arrowroot, anderhalve zak tapiocameel, een zak kokosmeel, een pak roomboter, een zak kokosbloesemsuiker, 4 zakjes gist en 2 tripjes naar de supermarkt. Oh, en een pot appelmoes. Bolussen met appelmoes in het deeg zijn niet lekker, zo bleek.
Het resultaat? Plakkerige, kleffe, elastische Paleo bolussen die het allerlekkerst zijn wanneer je ze vlak na het bakken opeet.
Ingrediënten
Geplaatst op 06 maart 2017 door eetpaleo