
Dat ik niet de allergrootste vis fan ben, wist je misschien al. Maar als ik dan toch iets moet kiezen uit het visschap, grijp ik steevast naar de gerookte wilde zalm. Dat vind ik echt zo lekker! Toen ik ontdekte dat deze zalm heel iets anders is dan ‘gewone’ zalm wilde ik niets anders meer. Dus nu ik net ben bevallen van mijn zoon Skip staat de oven weer aan om deze heerlijke Zalmschotel te maken.
Wilde zalm is, zoals de naam het al zegt, niet gekweekte zalm die zwemt in de vrije natuur. Deze zalm leeft in de Stille Oceaan en worden in het wild gevangen, voornamelijk voor de kusten van Alaska. Ze eten vooral garnalen, kreeftjes en andere kleine zeedieren, waardoor de vis een extra rood/roze kleur krijgt. De bekendste wilde zalm is de sockeye, die van mei tot september verkrijgbaar is bij sommige natuurvoedingswinkels en vishandels.
Het verschil tussen wilde zalm en ‘gewone’ zalm is dat deze laatste wel wordt gekweekt. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, maar regelmatig worden er extra toevoegingen toegediend aan gewone zalm om deze te laten groeien of de kleur levendiger te maken. En dat wil je natuurlijk niet op je bord en in je buik hebben..
Zelf geef ik dus de voorkeur aan wilde zalm. Niet alleen vanwege het gezondheidsaspect, maar ook de smaak vind ik veel lekkerder en de structuur is steviger. Het combineert in deze zalmschotel perfect met de knolselderij en kastanjechampignons en de zalm wordt lekker een beetje crispy.
Wist je dat je gerookte wilde zalm trouwens ook koud kunt eten? Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke Poké Bowl of Snelle Lunchsalade mee maken. In mijn koelkast liggen inmiddels al een aantal pakjes sockeye, want na 9 maanden ben ik wel weer toe aan wat variatie in het menu 🙂
Ingrediënten
Bekijk het hele recept op EetPaleo.nl!
Geplaatst op 12 oktober 2018 door eetpaleo