Granen vormen een groot deel van mijn voeding. De koolhydraten in granen zijn een bron van energie voor ons lichaam. Het is jammer dan koolhydraten vaak een slechte reputatie hebben, want ze geven ons de energie die we nodig hebben. Koolhydraten schappen uit je voedingspatroon is naar mijn mening dan ook geen goed idee. Ik heb het dan wel over goede koolhydraten, de "complexe' koolhydraten. Complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen in je bloedsuikerspiegel, ze werken verzadigend en voorkomen het gevoel van honger. Je vindt deze onder andere in groente, peulvruchten en in graanproducten.
Naast groente, zijn granen vaak de basis van mijn maaltijden. Zeker bij twee van de drie maaltijden op een dag. Ze geven mij energie en bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast zijn granen veelzijdig en vaak redelijk goedkoop. Je kunt ze overal in verwerken, zowel warm als koud. In je ontbijt, bij een salade, het diner en zelfs in snacks.
Ik heb altijd een voorraad verschillende soorten granen in huis, die ik bewaar in grote weckpotten. Granen die altijd in huis heb zijn bruine rijst, zilvervliesrijst, havermout, havervlokken, quinoa, boekweit en amarant. Quinoa, boekweit en amarant zijn eigenlijk geen granen maar pseudogranen en behoren tot de zaden. Omdat ze op granen lijken worden ze wel op deze manier gebruikt. Ik probeer zoveel mogelijk af te wisselen tussen de verschillende granen.
Lees verder op www.feelgoodbyfood.nl
Geplaatst op 18 februari 2016 door feelgoodbyfood