Ovengroente met pulled duck

Lang voordat ik een eigen huis had in Frankrijk, had ik al vrienden met een huis in Frankrijk. Iets wat ik sowieso iedereen kan aanraden. Jarenlang kwam ik er zo vaak, dat ik zelfs een eigen sleutel had. Een snoezig oud vakwerkhuisje met een tuin vol pruimenbomen. Niet in Normandië, waar ik nu vertoef, maar in de Thiérache, een lieflijk heuvelachtige streek in het noord-oosten van Frankrijk. Echt een heerlijke plek, en heus niet alleen in de zomer.

Ik herinner me een koude voorjaarsweek vele jaren geleden, toen we er met z’n allen naartoe zouden gaan. Ik reed alvast vooruit om de houtkachel op te stoken en de spinnenwebben te verjagen, de eigenaren zelf zouden een dag later arriveren rond etenstijd. Hadden ze nog dinerwensen? ‘Eend!’ riep hun zoontje van tien. Ik ging op zoek naar een slager en een eend en vond zowaar nog ergens een recept voor canard à l’orange. De hele dag stond de eend in sinaasappelsaus heerlijk te sudderen.

Alleen bleek bij aankomst dat de zoon iets heel anders bedoeld had, namelijk zo’n kant-en-klaar blik met confit de canard, gekonfijte eend. Natuurlijk is de sinaasappelige hele eend alsnog opgesmikkeld, maar sindsdien heb ik altijd op z’n minst één blik met eend op voorraad. In de Franse supermarkt (culisouvenirs!) zijn ze net zo gewoon als blikken sardientjes of bonen, hier in Nederland zijn ze gelukkig ook steeds makkelijker te vinden, en anders wel bij de groothandel.

Tot ik ineens ontdekte dat ik wel drie blikken in huis had. Je kunt het ook overdrijven. Dus er diende eend gegeten te worden. Alleen had ik net enorme zin in een groente. Dus ik maakte deze gnocchi-ovenschotel met een heel assortiment groente, waar je zelf gerust mee kunt variëren. De eendenpoten had ik dit keer niet heel gelaten maar in plukjes uit elkaar getrokken en op het laatst erbovenop geparkeerd. Een soort pulled pork, maar dan dus van eend. Dat werd me toch lekker! Die eendenplukjes worden namelijk heerlijk bros-knapperig en smelten mooi bij de bups groente.
Heel benieuwd wat dat bevriende zoontje, intussen een boomlange twintiger, hiervan zou vinden.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 15 juni 2025 door Koken met Karin